Češi brojí proti euru

27.05.2014 01:40
 
4 dubna, 13:47

Češi brojí proti euru

Češi brojí proti euru

 

Podpořme vlastní identitu, ponechejme si korunu – přijetí eura se stalo klíčovým tématem české diskuze před volbami do Evropského parlamentu. Vládní garnitura ČR by si přála platit společnou evropskou měnou co nejdříve, česká společnost ale euru říká kategorické „ne.“

Eurozóna slaví malé výročí. Radost z něho nemá nikdo, obzvlášť obyvatelé Řecka a Pyrenejského poloostrova - bruselští úředníci svíčky na dortu ale sfouknout musí. Letos je to celých pět let, co společnou měnovou oblast sjednocené Evropy zasáhla dluhová krize. Co se v EU za posledních let změnilo je vidět i z České republiky – Unie ztrácí dech a všemocní bruselští papaláši jí s velkou rozkoší utahují oprátku kolem krku (kolik jen občané členských států EU zaplatí za „pomoc“ Ukrajině?).

Problémy, ve kterých se Evropa zmítá, jako by neexistovaly pro některé české politiky. Jejich eurooptimismus nezná mezí. Tato bodrá vlastnost obzvlášť přímo srší z českého prezidenta Miloše Zemana. Třetí český prezident je aktivní stoupenec hluboké politické, finanční i obranné federalizace EU. A pokud někdo nestačí unijnímu tempu, jako třeba Řecko, Zeman by ho neváhal z eurozóny vypoklonkovat.

Euro je stabilizačním programem naší hospodářské politiky. Potřebujeme zavedení eura,“ prohlásil Zeman koncem února ve svém projevu v Evropském parlamentu. K tomu by mohlo dojít v horizontu pěti let. Zároveň se vyslovil proti provedení referenda o přijetí jednotné evropské měny. „To referendum už bylo, protože bylo referendum o vstupu do Evropské unie. Součástí vstupu byl závazek, že bez specifikace termínu přijmeme euro. A protože v referendu bylo asi 70 procent občanů pro vstup do Evropské unie, opakovat referendum k jedné a téže otázce je zbytečné,“ dodal o měsíc později.

Nadšení pro zavedení eura je v Česku něco na způsob hobby. Někdo rád modelaří, chytá ryby, lyžuje a někdo si zkrátka přeje euro. Potvrzují to alespoň výsledky sociologického průzkumu. Podle agentury STEM by se české koruny vzdalo pouze 24 procent Čechů.

Zavedení eura jako měny v České republice podporuje aktuálně necelá čtvrtina občanů. Většina lidí je tedy proti, téměř polovina dotázaných dokonce euro odmítá kategoricky. V období po vstupu ČR do Evropské unie bylo veřejné mínění u nás v názoru na euro rozděleno do dvou poměrně vyrovnaných táborů. Od roku 2010 do roku 2012 však STEM v každém výzkumu na toto téma zjistil snížení podílu zastánců zavedení eura. Letošní výsledky sice naznačují mírný nárůst podílu podporovatelů přijetí eura a úbytek kategorických odpůrců, celkově ale stále výrazně převládají ti, kteří jsou proti zavedení eura jako měny v ČR,“ uvádí tisková zpráva agentury.

Blížící se volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční předposlední květnový víkend, udělaly ze sporu o euro klíčové téma předvolební kampaně. Téma záchrany koruny si vybrala nyní opoziční ODS. Ta rozjela podpisovou kampaň proti zavedení eura v Česku.

Za deset let od našeho vstupu do Evropské unie se eurozóna výrazně změnila. Proto chceme dát lidem možnost vyjádřit se, zda chtějí sami rozhodnout, zda euro přijmout nebo ne,“ vysvětluje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. „My však nahrazení české koruny eurem za dobrý krok nepovažujeme,“ zdůrazňuje Fiala.

První místopředseda ODS a lídr kandidátky do Evropského parlamentu Jan Zahradil uvedl, že petice je způsob nátlaku na Sobotkův kabinet, který není schopen o zavedení eura vést seriózní diskusi. „Přijetí eura dnes odmítá přes 75 procent českých občanů. To je počet, který žádná relevantní politická síla nemůže přehlížet. Bohužel strany vládní koalice se 75 procent českých občanů rozhodli ignorovat,“ dodal Zahradil.

Jaké by mohli být důsledky přijetí eura podle ODS? Kromě zdražování, které s oblibou praktikují obchodníci v zemích přecházející na jednotnou evropskou měnu, se mohou úspory Čechů kvůli novému kurzu přes noc znehodnotit. Pro Českou republiku to také znamená přijímat dluhy cizích států a republika vstupem do eurozóny navždy ztratí možnost rozhodovat o své měnové politice.

Odstranění koruny a zavedení společné měny považujeme za vážné omezení suverenity České republiky. Jsme toho názoru, že přijetí eura není pro Českou republiku přínosné ani vzhledem k současné krizi této společné měny. Vycházíme přitom z přesvědčení, že zavedení eura by jednoznačně poškodilo českou ekonomiku,“ uvádí ODS.

Petici pro korunu, jak občanští demokraté projekt nazvali, už vlastnoručně podepsali tisíce lidí. Online verze petice za pouhý týden od spuštění shromáždila bezmála osm tisíc podpisů.
Číst všechno: https://czech.ruvr.ru/2014_04_04/Cesi-broji-proti-euru-3782/