Čína je připravena přijít na pomoc Rusku

25.12.2014 16:01

 

Čína je připravena přijít na pomoc Rusku

 

Čína poskytne nezbytnou pomoc Rusku, když bude třeba. Prohlásil to čínský ministr zahraničních věcí Wang Yi.

Situace v ruském hospodářství není jednoduchá, protože pociťuje nátlak mnoha negativních faktorů. Problémy se vyhrotily po značném propadu kurzu rublu vůči euru a dolaru. Současná situace na devizovém trhu velice připomíná situaci, která se vytvořila ve východní Asii v roce 1997, soudí vedoucí katedry dějin zemí východní Asie na Petrohradské státní univerzitě Vladimir Kolotov.

-Západní země tehdy podnikly zkoordinovaný útok na měny dynamicky se rozvíjejícího regionu. Cílem této operace bylo vyvolat finanční krizi, které by poté vyústila v krizi ekonomickou. Bylo by možné využít nespokojenosti mas kvůli krizi, sesadit vedení některých zemí a dosadit ovladatelnou prozápadní vládu. V některých zemích se záměr podařilo uskutečnit, v některých ne. Úder ale nebyl dokončen, zabránila v tom Čína. Zorganizovala devizový protiúder a díky tomu byl západní útok na východní Asii zablokován. Ekonomické škody ale přece jen byly způsobeny, hlavně zemím jihovýchodní Asie. Čína jim začala poskytovat rozsáhlou pomoc a tak posílila své pozice v regionu a začala se ucházet o úlohu ekonomického lídra. Díky tomu byla v roce 2010 vytvořena zóna volného obchodu Čína-ASEAN CAFTA, která se úspěšně rozvíjí. Obrat zboží CAFTA dosáhl úrovně 4,5 bilionu dolarů.

Ministr zahraničních věcí ČLR Wang Yi má za to, že Rusko má dost vlastních možností pro zlepšení současné ekonomické situace. Čína je ale připravena poskytnout pomoc. Peking nemá zájem na oslabení ruské ekonomiky. Letos v říjnu uzavřela Banka Ruska s Lidovou bankou Číny tříletou dohodu o měnových swapech v hodnotě 150 miliard jüanů. Předpokládá možnost vzájemných vývozních plateb mezi stranami v rublech a jüanech bez dolaru. Přes značný propad kurzu rublu se dohoda mezi Ruskem a Čínou o devizových swapech nemění, oznámil na briefingu oficiální mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí.
Číst všechno: https://czech.ruvr.ru/2014_12_23/Cina-je-pripravena-prijit-na-pomoc-Rusku-9406/