Děpropetrovská stopa v tragédii malajsijského boeingu

06.10.2014 19:32

Děpropetrovská stopa v tragédii malajsijského boeingu

Zveřejněná soukromá komunikace asistenta Kolomojského ukazuje v případu pádu boeingu dněpropetrovskou stopu. Hackeři z organizace KyberBerkut se nabourali na facebookový účet jistého Svjatoslava Olejnika – asistenta oligarchy Igora Kolomojského. Zveřejněná komunikace svědčí o tom, že jeho lidé organizovali katastrofu letadla Boeing-777 malajsijských aerolinií.

 

V reportáži telekanálu „Rossija 24“ a na stránkách vesti.ru byla zveřejněna KyberBerkutem zachycená korespondence úředníků a snímky obrazovky.

zachycených zprávách se hovoří o korespondenci Svjatoslava Olejnika s Jurijem Berezovým – vedoucím štábu vnitrostátní ochrany Dněpropetrovské oblasti. Před i po 17. červenci, kdy se na Doněcku zřítil malajsijský boeing, oba funcionáři intenzívně projednávali činnost jednotek vojenského letectva Ukrajiny. Tato korespondence může svědčit o tom, že letadlo bylo sestřeleno podle dříve promyšleného scénáře. Operace se kromě Olejnika a Berezy účastnil také ministr obrany Ukrajiny Valerij Geletej.

Bereza: „Sdělili, že se tam nemohl dlouho zdržovat, velká výška. Udělal jeden přímým. Nezdar. Musel vzduchem.“
Olejnik: „A proč zpočátku charkovské zvedli?“

Bereza: „Řekli, že nejdříve přišel pokyn z Kyjeva na charkovský pult, ale když začal měnit směr, tehdy připojili ostatní.“

V korespondenci související s incidentem figuruje ještě jeden ukrajinský politik – Anatolij Gricenko. Lídr strany „Občanská pozice“ a bývalý ministr obrany Ukrajiny v letech 2005 – 2007. Gricenko rozčileně nadává Olejnikovi za jisté video, které ne včas umístili na internetu 18. července tohoto roku.

Gricenko: „Sláva? Kterého čerta?! Co jste to... napáchali? Jak bylo možné vyvěsit to video den před provedením operace???!!! Chápeš, že ho už dali na expertýzu a požádali Youtube o data prvního načtení??? (...) A tyhle kreténi, co byli za pultem v Charkově? Copak vám selhala paměť?!...“