DŮCHODCE Z PRAHY NAPSAL DOPIS AMERICKÉMU VELVYSLANCI SHAPIROVI

08.07.2015 03:46

DŮCHODCE Z PRAHY NAPSAL DOPIS AMERICKÉMU VELVYSLANCI SHAPIROVI

 

Excelence 
Andrev Shapiro 
Velvyslanec Spojených států amerických 
P r a h a

Praha, dne 14.4.2015

Věc: Otevřený dopis

Vaše excelence.

Patřím mezi občany, kteří se narodili ještě za druhé světové války a byli svými rodiči, učiteli a známými vychováváni k absolutní úctě a lásce ke Spojeným státům americkým. Zpívali jsme (jako trempové) písně - Americký námořník, Quadalcanal, Niagaru, milovali jsme Rapsodii v modrém, Američana v Paříži, čítali jsme Walta Whitmena, Lawrence Ferlinghettiho, králem majáles jsme zvolili Allana Ginsberga, zbožňovali jsme Louise Armstronga, Ellu Fitgeraldovou, Gerry Mulligena, Jerry Lee Lewise, Elvise Presleyho, Beach Boys a spoustu dalších.

Problém nastal, když se k nám dostaly zprávy z televizních a rozhlasových světových stanic, tisku, resp. když jsme navštívili USA.

Vy, Američané, se označujete za nositele demokracie a etiky světa. Jenomže Váš prezident zasouval doutníky do něžných ženských míst, což by žádný slušný chlap v životě neudělal. Takže dle našich etických norem se jednalo o úchylné jednání. Nasnadě je pak otázka, zda se jedná o jediné úchylné jednání, nebo o systémové selhání? Co je možné takovému člověku věřit? Nic!

Pak jste tam měli George W. Bushe. Ten na sto procent tvrdil, kde všude jsou chemické zbraně, které ohrožují celé lidstvo. Přidali se pak k němu i další – např. John Major v Anglii. Pak jste vtrhli za zády OSN do arabské země a udělali tam „pořádek“. Výsledek je takový, že tam den co den umírají ženy a děti, takže ten Váš George W. Bush způsobil zabití více osob, než např. Kambodžský Pol Pot a zařadil se mezi největší „vrahy“ světa. A tomuto prezidentovi bychom měli věřit?

Vy Američané máte zvláštní vkus při výběru svých spřátelených osob. Tak např. před léty jste si vybrali za vhodnou hlavu státu Augusto Pinocheta, což byl jeden z nejhnusnějších vrahounů vlastních obyvatel, nyní např. upřednostňujete Petro Porošenka, který poslal ukrajinskou armádu a privátní vojska několika ukrajinských gaunerů vraždit ukrajinské obyvatele, milion lidí navíc uteklo z místa bojů pryč. Takže pan Petro Porošenko je sprostý vrahoun, který patří před mezinárodní tribunál do Haagu. Nechcete doufám tvrdit, že prezident Václav Havel měl proti „Slovenským separatistům“ v čele s Vladimírem Mečiarem poslat tanky a bombardovat Bratislavu, Žilinu, Banskou Bystricu a Košice tak, jak to činí Petro Porošenko?

A nyní, Vaše excelence, radíte jemně našemu panu prezidentovi Zemanovi, co má dělat. To Vás učili na Vaší prestižní univerzitě, že existuje pouze jediná „pravda“? Tedy Americká pravda. Nikdy není pouze jediná pravda.

Dovolím si Vám také připomenout, že během druhé světové války padlo celkem 23,2 milionů sovětských vojáků, ale na všech frontách (Tichomoří, Afrika, Evropa) pouze 418.500 Američanů. Nezpochybňuji Americké dodávky bauxitu, strojů, potravin a zbraní, atd. tehdejšímu Sovětskému svazu, Anglii atd.

Dovolím si Vám připomenout, že to byli Rusové, kteří uštědřili Němcům první porážku u Moskvy na jaře 1942, u Stalingradu 2.února 1943, v bitvě u Kurska 5.8.1943, zatímco Anglo-americká vojska porazila Němce v Africe až dne 13.5.1943.

Dovolím si Vám, Vaše excelence, připomenout, že na svátek svatého Valentina, dne 14. února 1945 rozflákala Americká letadla Prahu a zabila 701 osob, zranila 1.184 osob, 11 dnů před vstupem do Plzně rozbombardovala Americká vojska dne 17. a 18.4.1945 především Měšťanský pivovar, sídliště Slovany a Škodovku Plzeň. Těch leteckých útoků a zabitých civilních osob bylo na mnoha dalších místech naší vlasti více. Dovolím si Vám připomenout i fakt, že Americká armáda na Plzeňsku nechala propustit z basy fašistické vojáky, zejména důstojníky a vzala je pod svoji ochranu, že vydrancovala po bombardování zbylý technologický archiv Škodovky Plzeň, že zabavila našim lidem zbraně, že neumožnila odjezd lidí na pomoc Praze při povstání apod.

Dovolím si Vám připomenout, že oslava v Rusku není za účelem oslavy Ukrajiny, ale konce II. světové války. Nu, a aby nedošlo k omylu, tak my, staří občané, stejně vždycky zvažujeme, zda to, co řekl Vladimír Putin je lež, či není a Rusům nikdy nemůžeme zapomenout rok 1968. Kdyby Vladimír Putin chtěl budovat Ruské základny v Mexiku, nebo na Kubě, tak bychom jej považovali za jasného agresora. Ale jste to Vy, kteří chcete zřejmě budovat základny na Ukrajině, vedle Ruska. Na Krymu proběhlo referendum a většina občanů se vyslovila pro připojení k Rusku. Takže jestliže jste umožnili samostatné Kosovo (tam ani žádné referendum neproběhlo), nemůžete upřít toto právo komukoliv jinému.

I nadále si nesmírně vážíme Amerických vědců, lékařů, hudebníků, spisovatelů, techniků, ale nikoliv některých Vašich dopujících sportovců, politiků, zbrojařů, obchodníků a válečníků. Vždyť jsou to Vámi vyrobené zbraně, dodané Vašimi obchodníky komukoliv na světě, které zabíjejí Vaše a naše vojáky. V tom jsme zajedno s pokrokovými Americkými filosofy, vědci, sociology, spisovateli, hudebníky a všemi skutečnými demokraty.

Pavel Lintymer, Praha, důchodce