Kolik nás bude stát Klausova amnestie? Kolik generací má ještě platit Klausův úlet?

10.05.2014 21:05

Kolik nás bude stát Klausova amnestie?

Václav Klaus

Foto: Matěj Batha

Šéf vytunelovaného  fondu Trend Miroslav Hálek chce od státu zhruba 48 milionů jako odškodnění za stíhání. Stíhání Hálka a dalších několika obžalovaných v případě fondů Trend a Mercia se škodou 1,4 miliardy zastavila amnestie prezidenta Václava Klause.

Všeobecný investiční fond Trend byl založen 9.1.1992 za účelem soustředění investičních bodů a jejich investování v první a druhé vlně kuponové privatizace. V lednu 2000 byl na majetek společnosti vyhlášen konkurs.

Zakladatelé byli Michal Kocáb, Martin Kratochvíl, Oldřich Lichtenberg, Jiří Pacovský, Aleš Tomek a Tomáš Kantorek. V srpnu 1995 Kocáb, Kratochvíl a spol. prodali Trend společnosti Královéhradecká brokerská a.s. (KHB). Podle Tomáše Ježka tím umožnili fond vytunelovat. Ve stejném měsíci vyvedla KHB ze společnosti Trend přes nastrčené společnosti 150 000 akcií SPT Telecom, 50 000 akcií společnosti Chemopetrol a 50 000 akcií společnosti Synthesia. Konečným kupcem byly Elektrárny Opatovice, které za akcie zaplatily 500 milionů korun. Trend obdržel pouhých 135 milionů korun.

Trestné řízení se skupinou manažérů KHB v čele s Miroslavem Hálkem nebylo ani po deseti letech od podání obžaloby pravomocně uzavřeno. V srpnu 2008 odsoudil královéhradecký soud Miroslava Hálka k sedmi letům vězení, po třech letech dostali další manažeři. Součástí nepravomocného rozsudku byla také povinnost nahradit škodu a zákaz podnikat v managementu firem.

 

To jsou strohá fakta. Poté ale přišla Klausova amnestie, která nejen že zrušila už vyřčené tresty, ale stíhání úplně zastavila. Takže dotyční pánové jsou za vodou. Vytunelovaly 1,4 miliardy a ještě chtějí odškodné od státu. Pokud se Hálkovi podaří peníze vysoudit, můžeme očekávat lavinu žalob na stát. Tyto žaloby jsou důsledkem Klausova vládnutí; který nikdy nepochopil, že politika, z řeckého polis – město, je správou věcí veřejných, uměním řídit stát a hájit zájmy jeho obyvatel – a také ekonomické řízení společnosti.

Václav Klaus vždy podceňoval právo, a vždy vyzdvihoval pouze ekonomické vize v době hospodářské reformy. Svým počínáním způsobil nejen velkou materiální škodu, ale především morální, z které se společnost ne a ne vyhrabat. Václav Klaus nebyl nikdy chopen rozeznat vlastní chyby, natož je uznat. Takže svým – z mnoha jiných - posledním rozhodnutím ve své politické funkci způsobil minimálně škodu 1,4 miliardy, plus škodu kterou bude muset stát (my všichni) zaplatit tunelářům za to, že je stát oprávněně pohnal před spravedlnost.

Vtírá  se neodbytná otázka: Neměl by být pohnán před spravedlnost i Václav Klaus?! Já si myslím, že ano.