NEKONČÍCÍ KAUZA SCHWARZE, KDY HO KONEČNĚ VYKOPNOU? Záchranáři: Ředitel Schwarz nás šikanuje

12.11.2014 09:04

Záchranáři: Ředitel Schwarz nás šikanuje

11. 11. 2014 9:45

Pražští záchranáři si opět stěžují na šikanu a své vedení v čele s ředitelem a končícím senátorem Zdeňkem Schwarzem obviňují z počínání, které prý může ohrozit i lidské životy. Kauze se věnují dnešní Lidové noviny. Schwarz všechna obvinění odmítá a domnívá se, že stěžovatelům jde jen o jeho hlavu. Záchranku vede od roku 1998.

Záchranáři: Ředitel Schwarz nás šikanuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Reklama

 

Situace na pražské záchranné službě se opakuje. Zdeněk Schwarz je jejím ředitelem už šestnáct let. V roce 2004 se proti němu postavili zaměstnanci a žádali jeho odvolání. Už tehdy jako důvod uváděli šikanu a porušování svých práv. Pavel Bém, tehdejší primátor Prahy, ho ale nakonec neodvolal. Dnes si stěžují opět a do sporu se už vložily i odbory a magistrát.

Zdeněk Schwarz neúspěšně obhajoval post senátora a stížnosti zaměstnanců označil za pokus ho diskreditovat v rámci předvolební kampaně. Jenže řidiči sanitek, dispečerky i lékaři si dále vytrvale stěžují na šikanu, nevybíravé chování a neoprávněné finanční postihy. Na pracovišti prý panuje strach z vyjádření vlastního názoru. Krom jiného tvrdí, že vedení porušuje zákoník práce a koná tak, že jsou ohroženy lidské životy. Mezi ta vážnější obvinění patří stížnosti na rušení lékařských výjezdových základen nebo omezování provozu kvůli nedostatku lékařů. To už je podle některých zaměstnanců natolik vážné, že to může ohrozit i životy lidí.

Záchranáři si stěžují na koncepční chyby

„Lékaři u nás nechtějí pracovat, je jich nedostatek, a proto dnes někteří slouží na dvou stanovištích zároveň. Nastala například situace, kdy nemohl vrtulník vzlétnout k případu opařeného dítěte, protože se čekalo na lékaře, který byl ale u jiného výjezdu,“ popsal alarmující případ záchranář Dominik Horn, který koordinuje protesty zaměstnanců. Kritika se snesla i na opatření, podle kterého se musejí jednotliví záchranáři na stanovištích střídat. „Trhají se sehrané party, což vede k chybám,“ argumentuje Hron.

Ředitel Schwarz ale jejich argumenty neuznává. Rotace záchranářů je podle vedení nezbytná. „Nesmysl. Provoz funguje bez problémů. Taková silná slova a nařčení lze charakterizovat jako šíření poplašné zprávy,“ tvrdí šéf záchranky.

Schwarz: Jde jim jen o mou hlavu

Do sporu se už vložily zdravotnické odbory a magistrát jako zřizovatel záchranné služby. Na radní se obrátila ta část zaměstnanců, která se cítí být poškozena. LN citují z dopisu, který byl poslán na pražský magistrát. Zaměstnanci v něm poukazují na dlouhodobý tlak a stres, nekoncepční změny v provozu či diskriminační čistky.

Na problém už bude pravděpodobně reagovat nové vedení Prahy v čele s Adrianou Krnáčovou z ANO. Vedení záchranky chce  věc řešit koncem listopadu u kulatého stolu s nespokojenými zaměstnanci. Podle LN u něj nebude ředitel Schwarz, protože by to údajně nepřispělo ke zklidnění situace. „Oni stejně chtějí jen moji hlavu. Nedají pokoj, dokud nedosáhnou svého,“ tvrdí šéf záchranky. „Je to stejné jako před deseti lety. Skupina zhrzených záchranářů těsně před výpovědí hledá u médií podporu pro to, aby se mě zbavili, aby mohli dál špatně odvádět svoji práci,“ říká o sporu Zdeněk Schwarz.