Nový občanský zákoník jako tikající časovaná bomba

25.10.2014 16:21

Nový občanský zákoník jako tikající časovaná bomba

Nový občanský zákoník jako tikající časovaná bomba
Ilustrační foto
S novým rokem přišel i nový občanský zákoník, který sebou nese řadu překvapení, pro mnohé z nás je to tikající časovaná bomba. 
25.říjen 2014 - 16:06


A co například spolky, změnil se jejich statut?

Nový občanský zákoník už zvolna přestává být tak úplně nový a spousta lidí žije v klidu, že se toho zase tak moc nestalo a ani neděje.

Z občanských sdružení se podle jeho § 3045 odst.1 úderem Nového roku staly spolky a z jejich organizačních jednotek se, ještě dřív než dohřměl novoroční ohňostroj, staly spolky pobočné. Hlavní spolek má celé tři roky, tedy teď dva a kousek, aby podal návrh na zápis pobočného spolku do spolkového rejstříku. Čas prostě plyne v klidu a míru, i když tentokrát ne tak docela pro ně. Když tu relativně velmi dlouhou uklidňující lhůtu tří let nestihnou, pobočný spolek zanikne, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Ertl.

Ertl: Čas – tichá past na spolky

Jenže ani jinak neplyne čas docela bez rizik a nad hlavami dřívějších sdružení, dnešních spolků, visí často netušená, ale o to děsivější hrozba.

Některé spolky měly jako organizační jednotku chatku v horách nebo kdesi u přehrady, jiné měly nějaké hospodářské zařízení, další měly desítky nebo stovky organizačních jednotek. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska nebo Česká obec sokolská, Orel a řada dalších se z mnoha a mnoha organizačních jednotek vlastně skládaly.

Když má spolek nějaký pobočný spolek, určí si ve stanovách nebo podobném dokumentu (statutu atd.), jestli ručí za jeho dluhy, nebo jen za dluhy určitého druhu, nebo jen za některé, nebo vůbec. Čas sice pracuje pro ně, je ho dost, ale bohužel běží příliš pomalu.

Se zápisem pobočného spolku do rejstříku se nejspíš docela vyplatí si pospíšit. Když si nepospíšíte, je totiž úplně jedno, jestli jste si ve stanovách hlavního spolku odhlasovali, že za závazky pobočného spolku vůbec neručíte, nebo třeba ručíte jen opravdu málo.

Když si totiž pobočný spolek vytvoří dluhy, jste v tom s ním. Ať jste si ve stanovách, statutu nebo jinde sebe více vyprecizovali, že za dluhy pobočného spolku neručíte nebo jen do určité, nevelké výše, stejně Vám to nepomůže.


A co třeba bytová družstva?

Jak se v posledních měsících ukázalo, rekodifikace s sebou přinesla řadu překvapení, a to jak pro členy bytových družstev i pro advokáty, kteří jim s přípravou nových stanov pomáhali. V nejednom případě se ukázalo, že představenstvo bytového družstva už dávno není představenstvem a dokonce o tom vůbec neví!

Přitom se členové představenstva vystavují obrovskému riziku, že některý jejich úkon bude u soudu napaden a posléze i prohlášen za neplatný.

„Bohužel se při revizích stanov a následně i při celkové analýze situace v daném bytovém družstvu ukázala po celé republice spousta problémů, která by pro mnohé statutáry mohla být i likvidační.“ Říká advokátka Bohdana Hejduková a dodává, že v tomto ohledu byla změna legislativy pro řadu představenstev vlastně požehnáním. Díky objednanému právnímu poradenství včas a bez větších následků zjistily chyby, kterých se v praxi dopouštějí. Ty by následně mohly mít výrazný finanční dopad nejen na družstvo, ale především na samotné členy představenstva.

Budou soudy shovívavé i k bytovým družstvům?

Asi mezi nejkřiklavější problémy patří podpisy představitelů družstva na smlouvách či úvěrech v řádu milionů. „V rámci právní revize stanov i smluv se všude vyskytovala bytová družstva, jejichž představenstva nebyla řádně volena i po několik následujících volebních období. Přesto tito lidé podepisovali smlouvy i vysoké úvěry, aniž by si byli vědomi problémů, do kterých sebe i družstva takto dostávali.“ Uvádí Kateřina Procházková, tisková mluvčí portálu pravnigramotnost.cz.

V takovém případě by soud mohl rozhodnout o neplatnosti smluv a přiznat náhradu škody k tíži členům představenstva. Jak by takový rozsudek, v řádu několika milionů zahýbal s rodinnou pokladnou členů výboru, si asi umíte představit.