Ohromná ostuda, řekl kníže k věci, která trápí Romy. A Ransdorf mu připomněl tuto nehezkou věc z minulosti

25.08.2014 04:24

Ohromná ostuda, řekl kníže k věci, která trápí Romy. A Ransdorf mu připomněl tuto nehezkou věc z minulosti

1. 8. 2014 16:54

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier chce dosáhnout toho, aby na místě bývalého tábora pro Romy z doby Protektorátu Čechy a Morava v Letech u Písku již nestál vepřín, což by ale znamenalo výdaje ze státního rozpočtu. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jakou má tato iniciativa podporu mezi politiky.

Ohromná ostuda, řekl kníže k věci, která trápí Romy. A Ransdorf mu připomněl tuto nehezkou věc z minulosti
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Reklama

 

 

Anketa

Zbourali byste vepřín v místě bývalého tábora v Letech?

hlasovalo: 5193 lidí

„Vzhledem k tomu, že v Letech byl koncentrační tábor a trpělo tam mnoho lidí, tak to, že je na tomto místě prasečák, je neuctivé k obětem i k těm, kteří přežili. Byl bych rád, kdyby se toto podařilo vyřešit, kdyby toto místo mohlo sloužit čistě pietě a ne zemědělské produkci, ale chápu, že může být složité dosáhnout toho řešení, neboť ten provoz je v soukromých rukou,“ řekl iDnes.cz Dienstbier.

Na dotaz iDnes.cz, zda se vláda pokusí jednat s provozovatelem vepřína, společností AGPI, o odkoupení vepřína, Dienstbier odvětil: „My jsme o této věci diskutovali s panem ministrem kultury Hermanem a rádi bychom to nějakým způsobem řešili. Nebudu předjímat to řešení. Asi by to znamenalo i nějaký výdaj ze státního rozpočtu a více bych k tomu nedodával.“

Zemědělská výroba mimo památník nikomu nepřekáží

Redakce ParlamentníchLisů.cz se dotázala politiků, co si o iniciativě myslí a zda ji podporují. Názory se různí. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

 „Ten vepřín na místě, kde zahynulo tolik lidí, kde denně umíraly děti, je ohromná ostuda. Měl již být dávno odstraněn,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

 

„Takovou akci nemohu podpořit. Považuji ji za kontraproduktivní. Památník je upraven a udržován a zemědělská výroba mimo památník nikomu nepřekáží. Jezdím tam pravidelně, je to v mém volebním obvodu,“ řekl předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

 

„Pokud jde o Lety, bude dobře si ujasnit, co tu chceme budovat. Mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež. Byl tu pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli. Dozorci téměř do konce fungování tábora nebyli ozbrojeni a velitel tábora bral svou služku a zřejmě milenku do kina. V táboře nebyl nikdo nikdy zabit – lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života. Zásadní problém byl však velitel, který jednak skutečně bil vězně a tajil špatný stav tábora, ale byl odvolán a do tábora byla poslána lékařská pomoc. Oběti v táboře rozhodně nebyly oběti jakéhokoli holokaustu. Naopak srovnávání je neúctou ke skutečným obětem holokaustu, ať už Romů nebo Židů, ve skutečných koncentračních táborech. Samozřejmě platí, že jakékoli násilí na lidech odmítám a odsuzuji,“ řekl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.  

 

Tomio Okamura

  • Úsvit
  • Předseda Hnutí Úsvit přímé demokracie
  • poslanec

„Považuji tento krok za správný,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL a poslanec Jan Bartošek.

 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL
  • poslanec

Ať si to Romové zaplatí ze svého

„Romští občané mají, stejně jako všechny národnosti postižené nacismem, neoddiskutovatelné právo vzdát čest svým zemřelým bližním. Je naopak zarážející, že podobné aktivity nevyvíjeli, jako ostatní, po skončení druhé světové války. Ale vzhledem k tomu, že zrušení vepřína je velmi nákladná záležitost a i ekonomicky neefektivní, přimlouvala bych se za to, aby romská komunita uspořádala ve svých řadách sbírku či získala finanční prostředky z adekvátních fondů a celou věc zaplatila z vlastních zdrojů jako projev úcty. Pokud pan ministr prosazuje zrušení vepřína, měl by zároveň navrhnout konkrétně, z jakých finančních prostředků si představuje, že by tato věc měla být financována, s vědomím toho, že partneři koaliční smlouvy si společně vytyčili jako jeden z cílů snižování státního dluhu,“ uvedla předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny a poslankyně ANO Radka Maxová.

 

„Je to jedna z mála nešílených a rozumných aktivit pana ministra, kterou podporuji a souhlasím s ní,“ informovala poslankyně ODS Jana Černochová.

„Těším se, že mi přijde zpráva, že můj kolega se například rozhodl zrušit soukromé exekutory či zásadně omezit lichvářské praktiky firem, které nabízí spotřebitelské úvěry nebo že omezí možnosti čerpat dávky a mimo toho dá těmto lidem veřejné práce. Ale toto jen opět vyvolá xenofobní nálady. Považuji to za nesmysl,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

 

Jeden byl Havel a druhý byl Schwarzenberg... a nebyl to koncentrační tábor

„Jiří Dienstbier bude asi stejně úspěšný jako před tím ministr Vladimír Mlynář, protože oba se zabývají věcmi, které mají okrajový význam a podstatné věci neřeší. Památník tam navíc je. Pan Uhl na mě dal kdysi trestní oznámení, že prý schvaluji genocidu Romů, když jsem řekl, že ten tábor nebyl koncentrační, ale pracovní. Historici mi pak dali za pravdu. Tábor zřídila protektorátní vláda na žádost dvou lidí. Jeden byl Havel a druhý byl Schwarzenberg. Chápu, proč pan Schwarzenberg tam nechal zřídit ten památník, proč vlastně jedná o tom kameni. V každém případě ta záležitost je zajímavá tím, že tam nebyl režim 'Sonderbehandlung' ('zvláštní zacházení', tedy popravování – pozn. redakce), čili to nebyl koncentrační tábor a neznám žádný případ, kdy by šéf koncentračního tábora byl odvolán kvůli špatnému zacházení s vězni. To se nikde po celé Evropě nestalo a každý dvacátý vězeň odtamtud utekl, takže to je úplně jiný případ než to, co si představujeme pod pojmem koncentrační tábor,“ vysvětlil europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

 

„Tak za prvé: Vepřín v Letech nestojí na místě tehdejšího sběrného tábora, ale vedle něj. Za druhé: Tábor v Letech byl vybudován ještě před válkou jako ´nápravné zařízení´ pro osoby vyhýbající se práci. Za třetí: Postupně byli v táboře internováni nejen cikáni, ale i Židé a další občané, o nich ale již nikdo nemluví. Za čtvrté: Mezi internovanými a obyvatelstvem docházelo po celou dobu k naprosto běžným a normálním kontaktům – vyjma období karantén z důvodu infekčních nemocí. A za páté: Při letošním pietním aktu, při kterém jsme se zástupci lidických žen vysadili symbolické lípy, se krom zhruba stovky ´bílých´ tohoto nezúčastnil jediný Rom! Takže naprosto nechápu, co a pro koho pan ministr vymýšlí,“ uvádí senátor Miroslav Krejča.  

 

Dienstbiera podporuje místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík: „Ano, pieta a lidská práva mají prioritu.“

„Pokud to Jiří Dienstbier zaplatí ze svých osobních peněz, tak jsem z něho nadšen! Jinak bych panu ministrovi doporučil, ať se postará o to, aby Romové začali pracovat a nežili jen ze sociálních dávek. To by bylo mnohem záslužnější,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Problém to je, ale sotva se najdou finance na odkup vepřína

„Na našem území je řada památných míst, kde za druhé světové války nacisté vraždili nevinné lidi či vlastence. Uvádět ta místa do původního stavu před sedmdesáti a více lety často prostě nejde, například Kobylisy, Libeňský most a jinde. Pohřebiště v Letech je nádherně pietně upraveno k důstojným obřadům. Táboru v Letech je věnována nesrovnatelně větší pozornost než vzpomínkám na řadu Němci vyhlazených českých vesnic a jejich povražděným hrdinným obyvatelům i nevinným lidem – Ležáky a mnoho dalších. Viděl jsem několik pietních aktů v Letech. Byly tam spousty zviditelňujících se politiků, církevních hodnostářů i představitelů organizací, pro něž je cikánská problematika byznys. Romů tam nebylo víc než prstů na mých rukou. Zlikvidovat za těchto okolností za cenu obrovských nákladů fungující podnik, mi přijde hloupé a přemrštěné,“ vysvětlil senátor Pavel Lebeda.

„Asi opět řeknu něco, co se nebude líbit, ale jsem už takový. Pan Dienstbier by si měl především zjistit, kdo a proč tam ten tábor postavil. Mám pocit, že tomuto táboru se začal přisuzovat jiný význam, než původně byl. Pracovních táborů bylo zcela jistě více a ve všech, žel, umírali lidé. Tam se tryzny nedrží, tam se pomníky nestaví. U takové podzemní továrny Richard na Litoměřicku jsem žádné vzpomínkové akce neviděl, stejně, jako žádný pomník, a zemřelo tam více lidí než v Letech. S přemísťováním vepřína za státní prostředky zásadně nesouhlasím. Ať si to pan Dienstbier zaplatí ze svého. Nebo mu na to třeba přispěje pan Schwarzenberg či někdo z humanitární rodiny Havlů,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Podporuji tuto iniciativu, kterou Romům dluží česká politická reprezentace od roku 1990. Pietu je třeba dodržovat a důležité je si připomínat utrpení obětí druhé světové války,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Problém to je, ale sotva se najdou finance na odkup vepřína,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Poslankyně ČSSD Dana Váhalová uvedla, že podporuje vznik důstojného památníku obětem perzekuce v období druhé světové války. „Osobně si myslím, že místo výkupu vepřína by bylo lepší investovat do vzdělávání romských dětí a dětí ze sociálně znevýhodněných rodin. Vzdělanost je cesta ke zlepšení sociálních a životních podmínek,“ dodala.

 

Zrušit tohoto ministra je pro státní rozpočet a pro občany nejpřínosnější

„Opět další populismus ministra k ničemu. To už jen opakuje aktivity 25 let staré a ohrané. Jak již někdo navrhnul, zrušit tohoto ministra je pro státní rozpočet a pro občany nejpřínosnější,“ míní senátor Zdeněk Schwarz.

„Byl bych celkem rád, kdybych mohl komentovat něco, co se už panu ministrovi povedlo. Tohle jsou takové politické proklamace, které stejně nikdo nesplní. Koncentračním táborem prošel můj děda. A zůstane to vždy v rodině stigma. Proto méně řečí a více skutků,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Samozřejmě, že takovou iniciativu podporuji. Výdaje na ní nepovažuji za plýtvání,“ sdělila poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

„Byl bych skoro raději, abychom peníze věnovali směrem ke vzdělávání romských dětí, kdybychom je věnovali na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách, protože peněz není nazbyt,“ řekl k věci před časem Bohuslav Sobotka.

Debatu nad tím, že by v Letech neměl stát vepřín, otevřel v devadesátých letech tehdejší ministr Vladimír Mlynář a myšlenku podporoval i ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Vepřín patří firmě AGPI.

Romský tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1 308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi.