Porošenko: Loutka Washingtonu

08.06.2014 18:48

Porošenko: Loutka Washingtonu

Porošenko

Petra Porošenka známe z televize jako „Čokoládového krále,“ který je poctivým ukrajinským podnikatelem. To je bohužel daleko od pravdy, Tento budoucí prezident Ukrajiny a 130. nejbohatší žid na světě s majetkem o hodnotě 1,6 miliard dolarů své podnikání začal praním špinavých peněz administrátorů ze sovětských dob. Nikdy nebyl podnikatelem, který začal sám. Posunout dál se mohl jen díky zločineckým konexím jeho otce, který byl v roce 1986 odsouzen za obrovskou krádež. Po odsloužení trestu Porošenko starší rozjel vlastní byznys a do aktivit zapojil i syna. Byznys byl špinavý, začalo to drancováním státního majetku ozbrojenými gangy. Rodina měla plány rozšířit své aktivity mimo Ukrajinu. Tatjana Mikoyan, dobře známá právnička z Kyjeva, pamatuje, co rodina dělala v Podněstří. „V 90.letech to bylo hrozné: nelegální zbraně, prostitutky, drogy – všechno zisky otce a syna.“ Porošensko starší by za své skutky oceněn – v roce 2009 získal ocenění Hrdiny Ukrajiny, kterou pro něj koupil jeho syn úplatou tehdejšího prezidenta Juščenka. Budoucí prezident je známý pro zneužívání státních dotací. Je znám jako někdo, kdo ví, jak dělat peníze z ničeho. Hodněkrát byl obviněn ze zapojení v obrovských korupčních schématech, otevřeném lobování, zpronevěry převodu rozpočtu, daňových únicích, nelegálních operacích pro získání podílů a fyzickém vyhrožování politickým oponentům a konkurentům. (zdroj)

Porošenko své bohatství také využívá k anti-ruské propagandě. Vlastní 5. televizní kanál, který byl od svého založení založen na útocích proti Rusku.

Poslanec Oleg Tsarev o něm prohlásil: „Vypadá to, že pan Porošenko slepě následuje instrukce svých amerických pánů. To perfektně sedí s uspořádáním moci zdůrazněným v telefonní konverzaci mezi Victorií Nulandovou a americkým velvyslancem Pyattem: Prorošenko prezident, Jatceňuk premiér..Všechno perfektně sedí s instrukcemi…“ napsal na Facebook….„Co pan Jaceňuk za tři měsíce úřadování dokázal? Hodně cestoval prosit o půjčky….Podepsal sebevražedné závazky Mezinárodnímu měnovému fondu, snížil sociální výdaje…Přispěl k rozpadu ekonomických vztahů s Ruskem, což by vyústilo k dalšímu omezení exportů, zhoršení obchodní bilance a vyšší nezaměstnanosti.“ (zdroj)