USA-STÁT OVLÁDANÝ GANGSTERY

09.05.2014 20:21

Gangsterský stát Amerika – Paul Craig Roberts May 6, 2014 | Categories: Articles & Columns | Tags: Gangster State America, | Print This Article

Gangsterský stát Amerika Kde je americká demokracie?

Paul Craig Roberts

Nikdo, kdo pozorně nahlédne pod roušku slov, nemůže najít v Americe demokracii. Již roky píši o tom, že vláda USA už necítí žádnou potřebu být zodpověná lidem (viz např. moji knihu How America Was Lost). Ústava byla odsunuta na slepou kolej a výkonná moc zdegenerovala na césarismus.

Vláda je využívána k prosazování agend, které jsou výsledkem symbiotického vztahu mezi neokonzervativní ideologií světové hegemonie USA and ekonomických zájmů mocných soukromých skupin jako jsou Wall Street, vojensko/bezpečnostní komplex, israelská lobby, agribusiness a těžební průmysl (energetika, hornictví a dřevařství). Dolarový imperialismus, výhružky, úplatky a války jsou prostředky používané k šíření americké hegemonie. Tyto agendy jsou prosazovány bez vědomí a souhlasu amerického lidu a navzdory jeho nesouhlasu.

Profesor Martin Gilens z Princeton University a profesor Benjamin Page z Northwestern University studovali způsob amerického vládnutí a došli k závěru, že USA jsou oligarchií ovládanou mocnými soukromými zájmovými skupinami, a že vláda USA pouze povrchně připomíná demokracii. Jejich analýza bude publikována v časopise Perspectives on Politics.

Jejich závěry jsou pozoruhodné:

„Ústředním bodem, který vychází z našeho výzkumu je, že ekonomické elity a organizované skupiny představující zájmy byznysu mají podstatný nezávislý vliv na politiku vlády USA, zatímco zájmové skupiny s masovou základnou a obyčejní občané mají jen nepartný či vůbec žádný nezávislý vliv.“

„Když většina občanů nesouhlasí s ekonomickými elitami anebo organizovanými zájmy, prakticky vždy prohrají.“

„Naše nálezy ukazují, že ve Spojených Státech nevládne většina – alespoň ne v obvyklém slova smyslu ovlivňování výsledné politiky.“

K zániku demokracie a zodpovědnosti vlády v USA přispěla řada faktorů. Jedním z nich je koncentrace amerických médií do několika málo rukou. V průběhu posledních let Clintonova režimu byla dosud formálně diverzifikovaná média těšící se značné nezávislosti soustředěna do pěti megakorporací. Hodnota těchto korporací spočívá zejména v jejich federálních vysílacích licencích. Aby si zajistily obnovu těchto licencí, média se vyhýbají jakéhoholiv zpochybňování či diskusí týkajících se dúležitých vládních agend.

Dalším faktorem je „offshorování“ amerických průmyslových a výrobních pracovních míst. Tento vývoj zničil odbory v průmyslovém a výrobním sektoru, které byly páteří finanční podpory Demokratické strany. Nyní musí Demokraté vyhledávat stejné zájmové skupiny jako Republikáni – Wall Street, vojensko/bezpečnostní komlex a znečišťující průmysly, které poškozují životní prostředí. A jelikož obě politické strany jsou teď financovány stejnými soukromými zájmy, obě strany slouží těm stejným pánům. Už neexistuje žádná vyvažující síla. Obamův režim je pouhým pokračováním režimu George W. Bushe.

Dvě nedávná rozhodnutí Nejvyššího soudu USA (US Supreme Court), který má republikánskou většinu, jsou jen dalším rozhodujícím faktorem. Soud rozhodl, že kupování si vlády USA oligarchy je pouhým uplatněním svobody slova (Citizens United v. Federal Election Commission a McCutcheon v. Federal Election Commission). Zkorumpovaný Ústavní soud vymyslel „ústavní právo“ pro korporace a oligarchy využívat svých obrovských finančních prostředků na sestavení vlády dle vlastního výběru.

Soukromé zájmové skupiny v USA jsou tak mocné, že jsou schopny si koupit i imunitu před zákony. 27. března do důchodu odcházející žalobce Securities and Exchange Commission (Komise burzy a cenných papírů) (SEC), James Kidney, řekl, že jeho žaloba proti finančním zločincům z Goldman Sachs a dalších obřích amerických bank

byla zablokována politiky dosazenými zaměstnanci SEC, kteří se „zaměřili na to, aby po skončení jejich kariéry ve státním sektoru získali vysoce placená místa.“

V nedávném testu zaměřeném na ověření vstřícnosti členů Kongresu k bohatým zájmovým skupinám ve srovnání s voliči, byly zaslány kongresové kanceláři dva dopisy. Jeden dopis žádal kongresmany, aby se sešli se skupinami komunity v jejich ovolebním obvodu. Druhý dopis je žádal, aby se setkali se skupinou aktivních dárců. Zdaleka nejvíce odpovědí od členů Kongresu přišlo na druhý dopis.

V USA a Evropě se stále omílá propaganda o „gangsterském státě Rusko“. Podle této propagandy president Putin je nástrojem oligarchů a k okrádání lidí. Podle mého názoru tato propaganda vznikla ve Wahingtonem financovaných nevládních organizacích (NGO), které hrají v Rusku roli páté kolony. Cílem této propagandy je zničit Putinovu věrohodnost ve víře, že to povede k nastolení Washingtonu poslušné vlády v Moskvě.

Můj dojem je, že Ruská vláda omezila činnosti některých oligarchů, kteří využili privatizační éry aby získali kontrolu nad zdroji, nicméně že tyto kroky vlády jsou v souladu se zákony. Naopak v USA jsou to oligarchové, kteří mají vládu nad zákony a využívají jí aby získali před zákony imunitu.

Skutečným gangsterským státem jsou USA. Všechny instituce jsou zkorumpovány. Regulátoři prodávají ochranu před zákonem za dobře placená místa právě v těch sektorech, které mají regulovat. Nevyšší soud nejenom dovoluje aby bylo možno si za peníze koupit vládu, ale rovněž zaprodává ústavu za policejní stát. Nevyšší soud nedávno odmítl vyslechnout případ proti držení občanů USA ve vazbě na časově neomezenou dobu na místo řešení před soudem. I když se jedná o znepochybnitelně neústavní zákon, Nejvyšší soud odmítl se tímto případem byť i zabývat, čímž dal nekontrolovanou policejní moc gangsteskému státu https://rt.com/usa/156172-scotus-ndaa-hedges-obama/ Dalším definujícím znakem gangsterského státu je kriminalizace disentu a lidí říkajících pravdu. Washington dělal a dělá vše co je v jeho silách aby kriminalizoval Juliana Assange a Edwarda Snowdena za odhalení nezákoných, neústavních a zločinných aktů vlády USA. Washington smrdí pokrytectvím. 26. dubna ohlásil State Department (ministerstvo zahraničí) svoji už třetí každoroční kampaň Free The Press (Za svobodu

tisku), propagandistickou akci zaměřenou proti cizím zemím, které nejsou loutkami Washingtonu. Ten stejný den Justice Department (ministerstvo spravedlnosti) řekl Nejvyššímu soudu, aby odmítnul ochranu amerických novinářů, které jim zaručuje ústava proti nucenému prozrazení důvěrných zdrojů, aby James Riden mohl být uvězněn za to, že zveřejnil zprávu a nezákonném chování vlády. https://pressfreedomfoundation.org/blog/2014/04/state-dept-launches-free-press-campaign-while-doj-supreme-court-force-reporter

 

V 21. století Washington promrhal biliony dolarů na války, které zničily země, zmrzačily a vyhnaly z domova miliony lidí sedmi či osmi států. Prohlašujíc, že se jedná o „válku proti teroru“, Washington použil válečného stavu který vytvořil, k destrukci občanských svobod v USA.

V 21. století by člověk těžko hledal nějaké důležité prohlášení pocházející z Washingtonu, které by nebylo lží. Obamacare je lež. Zbraně hromadného ničení Saddama Husseina je lež. Atomové zbraně Íránu jsou lež. Ruská invaze a anektování Krymu je lež. Bezletové zóny jsou lež. Ruská agrese proti Gruzii je lež. 11. září, které posloužilo Washingtonu jako záminka k odbourání občanských svobod a k zdůvodnění svých vojenské útoků je sám o sobě lež. Ta fabulace, že pár Saudských arabů bez podpory vlády či zpravodajských agentur přelstilo celý národní bezpečnostní aparát západního světa je neuvěřitelná. Jednoduše není možné uvěřit, že by všechny instituce národní bezpečnosti státu současně selhaly. Že se Washington nezdráhal prohlásit takovou kolosální lež ukazuje, že Washington nemá žádný respekt pro inteligenci a morální integritu svých evropských a asijských spojenců.

Washington dokonce neřekne pravdu ani o takových věcech, které jsou ve srovnání s výšezmíněnými maličkostmi – pracovní místa, nezaměstnanost, inflace, růst HDP, ozdravování ekonomiky. Washington manipuluje trhy aby zakryl skutečnost, že obětoval ekonomiku za prospěch hrstky zvláštních zájmů. Ve jménu „privatizace“ Washington převádí veřejné statky a vládní zodpovědnost chamtivým soukromých zájmům.

Závěr, že USA jsou gansterským státem, je tudíž nevyhnutelný. Ale USA jsou víc než jen pouhým gangsterským státem. USA jsou nestydatou vykořisťovatelskou tyranií.