Video ukrajinských helikoptér pálících na vlastní kontrolní stanoviště vyvolává otázky

25.05.2014 12:32

Video ukrajinských helikoptér pálících na vlastní kontrolní stanoviště vyvolává otázky

Rusko/Ukraina

Za těch 16 mrtvých vojáků při smrtícím přepadu obviňují ozbrojené milice. Video zevnitř s ukrajinskými vojáky hledajícími úkryt před vlastními vrtulníkovými jednotkami, které se objevilo, vyvolává otázky ohledně smrti těch 16 vojáků na kontrolním stanovišti v Doněckém regionu ze čtvrtka. Toto video údajně natočené ukrajinskými vojáky ukazuje skupinu uniformovaných vojáků s insigniemi Ukrajinské armády spolu s dalšími muži oblečenými od normálního oděvu, jak se ukrývají za armádním vozidlem.

Po ohromné explozi a střelbě je podle reportáže RT slyšet vojáky, jak diskutují, zda by měli palbu opětovat. Pak se na scéně objeví dva bitevní vrtulníky a zahájí palbu na hořící kontrolní stanoviště.

Překlad v reportáži uvádí, že muž filmující tuto scénu se ptá: „Co to dělají? Jsou to naši?“

„Kdo do p****** jiný?“ odpovídá jiný voják, když padají na zem.

Kameraman blížící se ke komusi, kdo mluví do telefonu, se ptá: „Na koho to střílí?“ Jsou tu civilisti a naši vojáci. Máš linku na armádní letectvo, co se to do p***** děje?“

Ten voják odpovídá: „Dorazily dva Mi-24 a jeden Mi-8. Létají nad naším kontrolním stanovištěm a na naše stanoviště střílí.“

„Je tam spousta mrtvol. Hasíme hořící BéVéPéčka (bojová vozidla pěchoty) a mysleli jsme si, že ten Mi-8 přiletěl sebrat zraněné. A oni na nás teď střílí,“ dodává ten voják.

Tento útok byl médii mainstremu široce podáván jako spáchaný pro-ruskými separatisty, ale žádná zmínka nepadla o tomto vrtulníkovém útoku. Očitý svědek ruským médiím řekl, že útočníci přijeli tranzitními dodávkami spolu s obrněnými vozy a krytí jim poskytovaly bitevní vrtulníky.

Kromě těch 16 mrtvých bylo ještě kolem 30 vojáků raněných.

Ač zpráva RT se zmiňuje o chybné komunikaci mezi kyjevskými vojsky jako o tom, co nese za tenhle incident „přátelské palby“ vinu, jiní říkají, že je to projev čehosi daleko významnějšího.

„Těm vojákům kyjevská vláda nařídila, aby rozdrtili odpor. Ti ale odmítli střílet do lidí a byli za to nakonec potrestáni,“ řekl zdroj od separatistické skupiny Sil sebeobrany Doněcké lidové republiky.

V posledních dnech na povrch pronikají nepotvrzené zprávy o ukrajinských vojácích dezertujících k samozvané Doněcké lidové republice.

Tento svědek rovněž tvrdil, že útočníci použili vozidla náležející Privat-Bank vlastněné oligarchou Igorem Kolomojským. Jeden z nejbohatších lidí této země Kolomojskij dostal na starost Dněpropetrovskou oblast a nabízí odměnu za hlavu těm, kdo chytí Rusy podporované militanty a odměny za navrácení zbraní.

AP hlásila, že to byly Síly sebeobrany Doněcké lidové republiky, kdo může za ten útok, s dodatkem, že další skupina více militantních proti-kyjevských rebelů se později přihlásila k odpovědnosti.

Major Ukrajinské armády řekl BBC, že si je jist, že útočníci nebyli ze sil Doněcké sebeobrany, nýbrž že to byli „žoldnéři“.

Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že došlo k útoku, potvrdilo ale smrt jen osmi svých vojáků.

Related posts:

  1. Donetsk bloodbath: Insider video shows Ukraine helicopters firing at own checkpoint
  2. Unknown gunmen land from helicopters, attack checkpoint in Donetsk region – militia
  3. Fears of war grow after killing of Ukrainian officer at military base in Simferopol
  4. Caught On Tape: Ukraine Helicopter Firing Rockets, Shot Down
  5. Report: Ukrainian Police Arrest 9 Militants Smuggling Uranium-235

Steve Watson
Prisonplanet.com
May 23, 2014

Zdroj: https://www.prisonplanet.com/footage-of-ukrainian-helicopters-firing-on-own-checkpoint-raises-questions.html