Záchranáři proti svému řediteli, stále se opakující problémy ŠVARCZE, gauner ze senátu. Jak se tam dostal, je také zajímavá kauzule.

06.10.2014 18:49

Záchranáři proti svému řediteli: na jeho podporu prý vzniká petice

Ilustrační foto. Autor: DENÍK/Martin Divíšek

4.10.2014

Praha - Na magistrátu i ministerstvu byla v pátek skupina pražských záchranářů v doprovodu šéfky zdravotních odborů Dagmar Žitníkové. Stěžují si na to, jak záchranku vede její dlouholetý ředitel Zdeněk Schwarz.

 

„Vedení šíří mezi zaměstnanci atmosféru strachu a nejistoty, obav z represí a ztráty zaměstnání," uvádějí v prohlášení zaměstnanci.

Vedení podle nich rozbíjí sehrané posádky, provádí diskriminační čistky. „Důsledkem represí a neúcty jsou odchody kvalitních a zkušených zaměstnanců z řad lékařů, záchranářů, dispečerek i řidičů," tvrdí dále v prohlášení, které má redakce Pražského deníku k dispozici.

„Z jednání mám dobrý pocit, pan radní Dlouhý slíbil, že se magistrát jakožto zřizovatel záchranky bude situací zabývat," řekla za odbory Žitníková. „Vzhledem k tomu, že ředitel záchranky kandiduje v senátních volbách, nechceme teď bezprostředně podnikat další kroky, abychom nebyli nařčeni, že jde o předvolební kampaň, ale jsme dohodnuti, že do konce října si znovu sedneme a domluvíme se na dalších postupech," doplnila.

Dle vedení se jedná o antikampaň

Podobně páteční schůzku vidí i radní pro zdravotnictví Martin Dlouhý. „Budeme se tím zabývat a záchranku vystavíme vyššímu dohledu, než tomu bylo v minulosti. Ale řešení určitě nečekejte zítra. Musíme zjistit, co je pravda a co není," popsal radní.

Vedení záchranky v pátek v sedmistránkové reakci na materiál Pražského deníku z minulého pátku odmítlo, že by na pracovišti panovala jakákoli napjatá atmosféra.

„O žádné napjaté situaci nemůže být řeč. Organizace funguje zcela standardním provozem. Jedná se pouze o účelová tvrzení v době senátní kampaně. V září celé vedení organizace jednalo se zaměstnanci na jednotlivých výjezdových základnách o všech problémech a žádné výhrady nebo požadavky na jednáních ze strany zaměstnanců nezazněly. Naopak bylo opakovaně sděleno, že mají vše potřebné pro svou práci," stojí v prohlášení záchranky.

Atmosféra strachu je důvodem odchodu

Jedna nestandardní událost se však v pátek zřejmě v záchrance děla. Pražský deník totiž získal ze dvou důvěryhodných zdrojů informaci, že dva vedoucí zaměstnanci objížděli služebním vozem v pracovní době výjezdové základny a sbírali podpisy na podporu ředitele Schwarze.

Mluvčí Jiřina Ernestová petiční akci nevyloučila ani nepotvrdila. „O ničem takovém nevím. Ale pokud by se něco takového dělo, není důvodem to, že jsme si dnes přečetli v Pražském deníku, že údajně 90 procent zaměstnanců zastupují ti, co byli dnes na radnici?" zareagovala Jiřina Ernestová.

„Překvapuje mě, že o něčem podobném mluvčí záchranky neví. Je to nátlaková akce zaměstnavatele na zaměstnance. A je to také zneužití pracovních potřeb v pracovní době," uvedl náš zdroj.

Zaměstnanci záchranky tvrdí, že ředitel Zdeněk Schwarz vytváří atmosféru strachu, kvůli které řada kvalifikovaných pracovníků odešla.

Dvojí metr a upřednostňování loajality k vedení

Na jejich podporu vystoupil tento týden lékař Karel Kučera, který v otevřeném dopise shrnul, proč už na konci loňského roku odešel od pražské záchranky ke středočeské a svého kroku nelituje, třebaže si tak prý platově pohoršil o 10 tisíc korun čistého měsíčně.

„Skrytá šikana vedení, permanentní záměrné vytváření stresového prostředí, vyhrožování přesuny členů výjezdových skupin po celé Praze, rozbíjení sehraných posádek, rozložení směn tak, aby volný čas nešel účelně využít, systém kolektivní viny pro všechny členy výjezdových skupin za ojedinělá osobní pochybení, nasazování inspektorů provozu na názorově nepohodlné zaměstnance, upřednostňování loajality k vedení na úkor odbornostních složení," popisuje Kučera. Hovoří také o „dvojím metru", který údajně na zaměstnance uplatňuje vedení záchranky. To jeho kritiku odmítá a podivuje se, že o něm nemluvil, když byl zaměstnancem záchranky.

Její tiskové oddělení v pátek zveřejnilo i dopis, který adresoval Zdeněk Schwarz předsedkyni zdravotnických odborů Žitníkové. Schwarz v něm vyjadřuje zklamání, že se Žitníková do věci vložila, Zákoník práce se podle něho na pražské záchrance neporušuje, naopak se tak prý činí na záchrankách jinde.

„Pan ředitel je zřejmě pod tlakem," komentuje jeho vystupování Žitníková, která se v pátek kvůli kauze sešla i s náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Vymazalem.

Prohlášení zaměstnanců záchranky„Současná bouřlivá situace na pražské záchranné službě je výsledkem dlouhodobého tlaku jejího vedení na své zaměstnance. Nekoncepční změny v provozu, nesystémová a unáhlená rozhodnutí a diskriminační čistky, které se v poslední době odehrály, jsou příčinou dnešní napjaté situace, kterou si jako zaměstnanci pomáhající profese už nechceme nechat líbit.

Naší prací je pomáhat druhým, zachraňovat životy a zdraví lidí. Vedení ZZS HMP však nevytváří podmínky pro tuto práci, kterou mnohdy vnímáme spíše jako poslání. Naopak šíří mezi zaměstnanci atmosféru strachu a nejistoty, obav z represí a ztráty zaměstnání. Vůči zřizovateli a veřejnosti však vedení ZZS HMP prezentuje líbivá čísla a výsledky, mnohdy účelově zmanipulované.


Svým přístupem k zaměstnancům je vedení ZZS HMP veřejně známé nejen v odborných kruzích. Důsledkem represí a neúcty jsou odchody kvalitních a zkušených zaměstnanců z řad lékařů, záchranářů, dispečerek i řidičů. Poměry na pražské záchrance jsou rovněž důvodem nezájmu o volná pracovní místa u ZZS HMP, zejména v lékařských pozicích.

Unáhlené rušení lékařských výjezdových základen a omezování provozu je pak už jen logickým vyústěním tohoto stavu, který v konečném důsledku má vliv na poskytování péče nemocným a zraněným obyvatelům, i návštěvníkům hlavního města Prahy.


Tímto apelujeme na Magistrát hl. m. Prahy (…) a žádáme proaktivní jednání a návrhy dalších kroků, vedoucích ke zklidnění této situace."

S prohlášením údajně souhlasí 90 procent ze 470 zaměstnanců.